Yoga & Meditatie


Yoga beoefenen is een proces van bewustwording.

Voelen hoe het met je is. Bewust worden en onderzoeken hoe ontspannen je bent, waar je spanning vasthoudt en hoe je spanningspatronen kunt loslaten.Daarnaast word je bewust van je lichaamshouding, de kracht in je lijf en je zwakte.

Het met volle aandacht doen van rustige bewegingen en het uitvoeren van specifieke statische houdingen (asana’s) is erop gericht om de energie door te laten stromen, het lichaam te harmoniseren en kracht op te bouwen. Na een oefening is er tijd om de uitwerking ervan aandachtig te volgen en ruimte te geven, zodat het weldadige effect zich kan verdiepen.

Op deze manier versterken en ontspannen we het lichaam en ontwikkelen we lichaamsbewustzijn.

Yoga beoefenen werkt door in je dagelijks leven. Je krijgt in dagelijkse situaties meer bewustzijn over hoe je je lichaam gebruikt, hoe je reageert in allerlei situaties en hoe je kan ontspannen. Dit kan verlichting brengen op velerlei gebied: bijv. bij (heftige) emoties kun je leren om rustig te blijven door te ontspannen, te gronden en je adem te reguleren. Ook leer je op den duur om minder energie te verbruiken door ontspannen en effectief te bewegen. Zo word je vitaler en zelfbewuster.

De (Zen)meditatie is een aspect van yoga waarbij we trainen om ons niet mee te laten nemen door onze gedachten maar in plaats daarvan onze aandacht te richten op het huidige moment. Dit oefenen we door steeds met onze aandacht terug te gaan naar de adembeweging. Het effect is dat je innerlijk rustiger wordt en helder leert zien wat er door je heengaat. Dit geeft de mogelijkheid om jezelf bewuster te sturen. Je word minder slaaf van je gedachten en gevoelens en je kan daardoor bewuster kiezen hoe je een situatie wilt beantwoorden in plaats van onmiddellijk te reageren en  je te laten leiden door je automatismen.

Uiteindelijk word je meer bewust van de Ruimte en het Licht in jezelf, je Ware Aard en de altijd al aanwezige Achtergrond van je gedachten.


Soort yoga
Ik heb de Samsara opleiding gevolgd bij Rita Beintema.
Daarnaast ben ik geschoold in zacht energetisch werk en in Zenmeditatie.

Lees verder: Meditatie in het dagelijks leven

Ben je alleen geïnteresseerd in Zenmeditatie, kijk dan op de website: tommy@zenschool.nl